← Vorige pagina
Berend blogt: Ochtendmens
07 december 2018


Ochtendmens…

Toegegeven… ik zie altijd op tegen de avonddiensten. Wie werkt in de zorg, heeft vaak wisselende diensten. Onze diensten zijn van 7.00u tot 15.00u en van 15.00u tot 23.00u. Ik ben een echt ochtendmens en ben ’s ochtends altijd voor 6 uur klaarwakker, ook al kan ik uitslapen. Zo’n late dienst is dan best pittig.

Al voor het avondeten zijn de bewoners wat onrustig, ook dat nog… Het eten gaat gelukkig goed, koffie om half 7 en vervolgens gaat om 19.00u de eerste naar bed. Om half 8 is het werk even gedaan, wat nu? Twee bewoners zijn nog steeds onrustig, steeds aan de sjouw en steeds komen ze naar mij toe en vragen naar dingen die in hun beleving er nog zijn (ouders echtgenoot enz.), maar in het echt niet… dementie is een vreselijke ziekte. Pff…als dit tot 23.00u door gaat, kan je mij opvegen. Wat nu?

“Dames, kom eens bij me zitten, groepsoverleg”, begin ik tegen de bewoners en ze komen bij mij aan de tafel zitten. “Wat zullen we vanavond eens gaan doen?” Geen reactie… Ik besluit een bal te pakken en rol de bal over de tafel. “We gaan eens even wat actiefs doen”. Niet veel later doen de bewoners fanatiek mee en de ballen rollen driftig over tafel heen en weer. Na een kwartier pak ik het kegelspel. Echte bowlingkegels voor in huis. De bewoners vinden het prachtig! Drink en fruitpauze tussendoor en na een uurtje is het mooi geweest. “Afterparty aan de eettafel!” En daar zitten we dan om half 10 met een drankje, cashewnoten en bewoners in een opperbeste stemming. “Tijd om naar bed te gaan”, vraag ik, en de bewoners knikken. En zo gaan de bewoners moe en tevreden naar bed… doe ik de laatste klusjes en kijk nog eens op de klok… 23.00u, “NU AL?!” Zo, die avond is voorbij gevlogen.

Over Berend Bosma

Na 15 jaar werken in de handel, begon hij in februari bij ZZWD met de opleiding tot verzorgende. Hij werkt momenteel in een groepswoning in Ruinen, geniet van het werk en raadt iedereen aan om ook in de (ouderen)zorg te gaan werken. “De voldoening die je krijgt, de afwisseling in het werk, je vindt het in de ouderenzorg!”