← Vorige pagina
De Weyert doet mee aan megafestijn 30 jaar Dwingels Eigen
15 juni 2016


Megafestijn ‘30 jaar Dwingels Eigen’

DWINGELOO Stichting Dwingels Eigen, de historische vereniging van Dwingeloo, bestaat 30 jaar en organiseert zaterdag 18 juni van 13.00 tot 18.00 uur het Megafestijn ‘Dwingels Eigen’.

Om 13.00 uur barst in Dwingeloo het feestgedruis los. In acht horecagelegenheden zijn streektaalschrijvers als Marga Kool, Jan Veenstra, Abel Darwinkel, Johan Veenstra en Ap van Dijk en streektaalzangers als Willem Fledderus, Egbert Meijers, Luuks Nijsingh, Annemiek Drenth, Geert Jan Brader, Andries Middelbos en daarnaast nog een bekend accordeonistentrio.

In de achterzaal van Hotel De Brink zijn tentoonstellingen van oude hoeden, oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen, oud speelgoed en primitieve hoorns. Ook daar bevindt zich een infostand van Stichting Dwingels Eigen waar men alles te weten kan komen over deze historische vereniging.

In de Siepelkerk is een expositie ingericht van doop- en trouwjurken uit eigen collectie en nodigen gedichten over Dwingeloo uit gelezen te worden. In de Brug-Es kerk is een tentoonstelling ingericht met schilderijen van Dwingeloo, worden bewegende beelden vertoond en bespeelt Ronald Knol het orgel.

In woonzorgcentrum De Weyert en de bibliotheek Dwingeloo draaien oude films van Dwingeloo, zijn foto’s van het brinkdorp van toen en nu te bewonderen en leest Herma Stroetinga voor aan bewoners en kleinere bezoekers.

Op de kleine brink kan de jeugd zich uitleven met oudhollandse spelletjes, op springkussens en een stormbaan en mogen zij creatief bezig zijn met klei. Natuurlijk wordt hun iets lekkers aangeboden. Oude beroepen als een jeneverstoker, palingroker, veldoven, hoefsmid, wichelroedeloper en ‘kwakzalver’ zijn op de zogenaamde ‘schaopebrink’ te zien.

De grote brink wordt ingenomen door Piratenkoor De Stormvogels, een dansgroep van ’t Aol Volk, tunneproter Koop Drost en Dwingeler kunstenaars. Ook schaapherder Johan Coelingh met zijn kudde maakt zijn opwachting op de grote brink. Verder probeert een negosiekerel zijn waar aan de man te brengen en houdt een marechaussee toezicht.

Over de deelnemende horeca is een rebus uitgezet. Wie de juiste oplossing inlevert dingt mee naar de hoofdprijs, een AEG wasmachine.

De entree is gratis.

Bron: Da's Mooi