← Vorige pagina
Opening nostalgische keuken in Dwingeloo
10 januari 2017


Op woensdag 11 januari 2017 werd in woonservicecentrum De Weyert in Dwingeloo een nostalgische keuken feestelijk geopend in het bijzijn van klanten, familie, vrijwilligers en medewerkers. Deze interactieve beleefkeuken is gerealiseerd door zes enthousiaste medewerkers van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD). Zij hebben de keuken als gezamenlijk eindproject van hun opleiding Verzorgende Welzijn Individuele Gezondheidszorg aan het Deltion College in Zwolle gerealiseerd.
Miranda ten Caat, Janet Veeningen, Anja de Groot, Fokelien Zwiggelaar, Margriet Geertsma en Mariëlle Smit hebben met de inrichting gezorgd voor een aangename plek waar oudere mensen herinneringen kunnen ophalen bij het zien, horen, voelen en ruiken van allerlei spullen van vroeger.

De medewerkers willen graag dat ouderen, die zich soms zo ontheemd en verdwaald kunnen voelen in de moderne, snelle wereld met zijn strakke interieurs, een plek hebben om weer even dat vertrouwde gevoel te ervaren van vroeger.

Terug naar vroeger

De zes medewerkers zijn voor dit idee geïnspireerd geraakt door de visie van Anneke van der Plaats, sociaal geriater. Zij ontwikkelde ‘omgevingszorg’, een nieuwe visie op de invloed van de omgeving op mensen met dementie. In de keuken zullen ouderen teruggebracht worden naar vroeger. Een tijd die ver weg lijkt, maar voor hen vaak dichtbij is. Het geheugen wordt door de aanwezige prikkels gestimuleerd, wat herkenning zal opleveren. Die herkenning levert gespreksstof op wat weer aanzet tot communicatie. Het beleven van vroegere tijden kan mensen met geheugenproblemen ook ontspanning en rust geven. De keuken bevindt zich op de begane grond van De Weyert, op een centrale plek waar men makkelijk even naar toe kan gaan. En waar andere belangstellenden ook welkom zijn.

Reminiscentieboxen voor andere locaties ZZWD

Om ook de cliënten van de andere locaties van ZZWD mee te kunnen nemen naar vroeger zijn door de medewerkers drie zogenoemde reminiscentieboxen samengesteld. In de themaboxen zitten voorwerpen van vroeger, vragen over het onderwerp, een verhaal en liedjes. Hiermee kan men met elkaar, of met mantelzorgers en vrijwilligers in gesprek gaan.

Gerard Schoep, directeur van ZZWD is blij met dit mooie initiatief van de zes medewerkers dat goed aansluit bij het beleid van de organisatie. “De doelgroep verandert, de klanten van nu zijn minder mobiel dan de klanten van een tiental jaren geleden. Met de realisatie van dit project komen mensen in beweging. Met een vrijwilliger of mantelzorger kunnen zij, wanneer ze maar willen, naar de beleefkeuken gaan. Voor de nabije toekomst wordt gekeken hoe de keuken verder kan worden geïntegreerd in de lijn van Welkom (activiteiten bij ZZWD).”

De medewerkers zijn verheugd over de grote belangstelling voor het project en de vele spullen die zij hebben ontvangen. Zij bedanken iedereen die –vaak belangeloos - heeft bijgedragen aan het realiseren van de nostalgische keuken.