← Vorige pagina
Persbericht opening zorgwoningen en dorpshuis 't Neie Punt in Ruinen
30 oktober 2015


Persbericht

Assen, 29 oktober 2015

Feestelijke opening (zorg)woningen en dorpshuis Ruinen

Aan de Jan Wierengaweg in Ruinen bouwde woningcorporatie Actium, in nauwe samenwerking met Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe, groepswoningen, zorgappartementen, aanleunwoningen en een nieuw dorpshuis. In de laatste week van oktober vinden diverse activiteiten aan de Jan Wierengaweg plaats om dit te vieren. Het begon afgelopen maandagochtend 26 oktober met een feestelijk ontbijt voor direct omwonenden. De afsluiting van de openingsweek is een open huis op 30 oktober. Inwoners van Ruinen zijn vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen aan de Jan Wierengaweg. Gisteren was er een openingsevenement voor bij de bouw betrokken partijen en andere zakelijke relaties.

Gastheer op woensdagmiddag 28 oktober was Harm Dijkstra, bekend van het programma Strúnen op TV Drenthe. Met een knipoog naar dit tv-programma werden speciaal voor deze gelegenheid filmopnamen gemaakt in en rond de locatie aan de Jan Wierengaweg. Deze film werd gisteren vertoond en bezorgde de aanwezigen meer dan eens een brede glimlach rond de mond.

Aanwinst voor Ruinen

Na een welkomstwoord door Harm Dijkstra was het woord aan wethouder Mirjam Pauwels van De Wolden. In een korte toespraak gaf zij aan ontzettend trots te zijn, niet alleen op het eindresultaat aan de Jan Wierengaweg, maar ook over het proces. “Dankzij een mooie samenwerking tussen ZZWD, Actium en Welzijn De Wolden staan we nu in dit multifunctionele gebouw. Dankzij het multifunctionele karakter kunnen we een ruim aanbod voorzieningen in dit dorp behouden. Mooi dat wonen, welzijn en zorg op deze manier gebundeld worden. En geweldig ook dat niet alleen bewoners, maar ook andere inwoners van Ruinen hun weg naar de Jan Wierengaweg al weten te vinden. Wat een aanwinst voor Ruinen!"

Unieke combinatie van welzijn, wonen en zorg, middenin Ruinen

Ook Actium-directeur Elles Dost is trots: “Ruinen heeft een prachtige voorziening gekregen die helemaal aansluit op de wensen en eisen van vandaag de dag. Het is in de uitvoering best een lastig traject geweest. Een deel van de bewoners moest tijdelijk verhuizen, maar een ander deel is hier tijdens de bouw blijven wonen. Dat heeft veel gevraagd van het aanpassingsvermogen van bewoners en zorgverleners. Ik wil iedereen bedanken voor hun medewerking en begrip. Nu is het moment aangebroken om te genieten van deze unieke woon- en werkplek.” Ook Gerard Schoep, directeur van ZZWD, bestempelt de Jan Wierengaweg als uniek. “In 2013 startten we dit project samen met Actium en nu, twee jaar later, is er een unieke plek ontstaan. Uniek door de combinatie van 24-uurs zorg, die we bieden in een eigen woning of in een huiselijke omgeving aan cliënten die samen in een groepswoning wonen, midden in de gemeenschap van Ruinen. Ook de nieuwbouw van dorpshuis ’t Neie Punt, midden tussen de nieuwe woningen, maakt het een uniek concept. Graag proost ik samen met u op het eindresultaat!”

Alles nieuw

Vorig voorjaar werden de 30 nieuwe seniorenwoningen al in gebruik genomen. Daarna volgde de verbouwing van de voormalige aanleunwoningen tot moderne en ruime woonruimtes waarin ZZWD 24-uurszorg verleent. In dezelfde periode werd ook het nieuwe dorpshuis gebouwd met daarin zes gastenverblijven. Die zijn bestemd voor mensen die bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname nog niet direct terug kunnen naar hun eigen woning. Ook mensen waarvan de mantelzorger op vakantie is, kunnen van deze gastenverblijven gebruikmaken. Het dorpshuis kreeg als naam ’t Neie Punt.

Groepswoningen

Aan de Jan Wierengaweg zijn drie groepswoningen gerealiseerd. Deze bieden plek aan twintig bewoners die door dementie niet zelfstandig kunnen wonen. Zij hebben allemaal een eigen zit-slaapkamer en kunnen overdag verblijven in de gezamenlijke woonkamer met keuken.

Gewoon tussen de gemeenschap

Het nieuwe dorpshuis met de toepasselijke naam ’t Neie Punt’ is in nauwe samenwerking met gemeente De Wolden, Welzijn De Wolden en de gebruikende verenigingen uit het dorp gerealiseerd. ZZWD is de hoofdhuurder van zowel de woningen als het dorpshuis. In het dorpshuis is ook een restaurant, een ontmoetingsruimte voor onder andere dagactiviteiten en een ruimte voor kleine ondernemingen, zoals een kapsalon en schoonheidssalon, waar alle inwoners van Ruinen gebruik van kunnen maken.